Sonntag, 6. Februar 2011

olmazsa olmazlar

bu aralar anlamaya calistigim sey marksist olupta "bu kadin olmazsa olmaz" demenin arkasindaki mantik. ideolojisi geregi insanin telafi edilebilecegini düsünen bir marksist nasil oluyorda böyle düsünüyor. ilk etapta bir celiski, öte yandan bunun sebebini anlamaya calisiyorum cünkü belki gayet marksistce aciklanacabilcek bir durumdur. bu ömrümde marksistlere cok fazla yüklendim, baska bir hayatta - sayet varsa - ayni sekilde yapardim.

4 Kommentare:

  1. Kac defa okudum ama anlayamadim bir turlu... Birseyler eksik, yarim gibi bu postta...

    AntwortenLöschen
  2. aslinda soru net, marksizmde insan cok özel bir varlik degil, degistirilebilir, telafi edilebilir. hal böyleyken neden mesela bir marksist erkek 'bu kadin olmazsa olmaz' der, yani neden bir kadindan vazgecemez.

    AntwortenLöschen
  3. bunu nereden çıkardınız? doğru değil. Tarihli ve dinamik açıklamalar başka birey meselesi başka. Habermas'ın iletişimsel eylem teorisi cilt ikinin başlangıcını tavsiye etmekle başlayayım. saygılar.

    AntwortenLöschen
  4. eger bu kadar cok sinavim olmasaydi gider habermas'i okurdum, ama maalesef okumam gereken kitap sayisi fazla bu aralar,
    ama belki bana marsizmde insanin telafi edilcemiyecegi varlik oldugunu, dolayisiyla neden öznenin esi benzeri olamiyacagini aciklayabilirsiniz (?)

    AntwortenLöschen