Montag, 16. Juli 2012

yabancilasma ve birlik

okul bitti, eski yazilarima bakiyorum, ne kadar cokbilmislik var, yazdigim tez, ugrastigim konular su son bir senede beni cok belirledi, eski yazilarimda göremediklerimi görebiliyor gibiyim, insanin kendine olan yabancilasmasini iyi kavrayamamisim mesela, sebep daha cok toplumsal kosullarda ama dogru bir yere oturtamamisim, evet belki cok fazla idealistlik yapmisim, bu kendine-yabancilasma mevzusu beni cok uzun zamandan beri mesgul eden bir konu, üzerine düsündügüm zaman var saydigi kosulu aklima geliyor, yani kendine yabancilasman icin kendini önceden taniman, kendinle bir olman gerekiyor, ne zaman kendiyle birdi insan yabancilasmadan önce acaba, yani kimligi ne zaman kendisiyle örtüstü ki, evet tarihsel bakmak lazim olaya biraz, ayni zamanda cok aci veren bir durum, bir toplumun tamamen yabancilasmis bir sekilde yasamasi, ömrünü böyle gecirmesi su kisacik hayatlarinda, agir bir durum. sanki yaptigimiz hersey bu yabancilasmayi bastirmak, görmezden gelmek, sürekli alkol icmek gibi, cok yogun bir siziyi bastirmak, yeni insanlar aramak etrafimizda, baska meselelere yogunlasmak, bagimliklar bulup "yasamak", sanki gercekten hersey bu yabancilasmayi susmak, yenmek, üstesinden gelmeye calismak, yalanlamak, bir sekilde kendinlik hissetmek, ama ne zaman kaybedildi, ya da hic var oldumu bütün saglamligiyla, bütün özüyle, bütün kendiligindenligiyle bu ben, neyse. cok trajik, ama ugrasmaktayim.

3 Kommentare:

  1. Evini elleriyle inşa eden kendini inşa ettiği evde görebiliyordu. Aynı şekilde insan masada, bardakta, yatakta, pastırmada, yoğurtta, baklavada kendini görebiliyordu. İnsan vida sıkan, büyük yapıların çimentosunu taşıyan, bir filmde sadece ışık ayaklarından sorumlu olan vb. kendini yansıtabileceği işleri yapamaz olduğu zaman yani demek ki sanayi devrimi ile yabancılaştı. Sevdasından cinselliği siyam ikizleri gibi ayrıldığı zaman da başka bir yabancılaşma evresi yaşadı insan. Gene bu (özellikle ingiltere'de) sanayi devrimi sonrası gerçekleşti. Bunu daha da kazmak mümkün. Ulusallaşma ile gelişen ötekileştirme yani komşusuna, komşusunun insan oluşuna yabancılaşma gibi. Sanırım mevzu uzun.

    AntwortenLöschen
  2. orasi öyle ama ben mesela artik yabancilasmayi iyice benimsemis, bütün zorlayici yabancilasma olgularini icinde tasiyan bir topluma dogdum, daha kendimi bulmadan kaybettim anlamina geliyor bu. ?

    AntwortenLöschen
  3. Olmayan,deneyimlenmemiş bir varoluş; yaşanmamış bir yabancılaşmamışlığı aramak, arzulamak, merak etmek yabancılaşmadığımız yanlarımız olduğunu gösteriyor.

    AntwortenLöschen